Форумы Modlabs.net: Люминий ... и все что с ним связано ... - Форумы Modlabs.net

Перейти к содержимому

  • (2 Страниц)
  • +
  • 1
  • 2
  • Вы не можете создать новую тему
  • Вы не можете ответить в тему

Люминий ... и все что с ним связано ...

#21 Пользователь офлайн   Otro 

  • Member
  • PipPipPip
  • Группа: Пользователи
  • Сообщений: 129
  • Регистрация: 07 Июль 03

Отправлено 16 Февраль 2004 - 01:25

Декорирование алюминия: Этот металл обладает множеством достоинств, благодаря которым его охотно применяют мастера декоративного искусства. Он легок, мягок, пластичен, имеет красивый серебристый цвет. Но алюминий с трудом поддается химической обработке. Существующие ныне химические способы его декорирования требуют сложного оборудования. Поэтому в художественной практике наиболее часто применяют подкраску, копчение и прокаливание. Чтобы окрасить алюминий в черный или серый цвет, протрите рельеф или скульптуру тонким слоем натуральной олифы или каким-нибудь растительным маслом. Поместите металл над коптящим пламенем. Небольшие вещи коптите над свечой, а более крупные — над пучком свечей или над горящей берестой, помещенной в жестяной банке. Особо крупные изделия удобно коптить дымом факела, смоченного керосином. Мельчайшие частицы копоти въедаются в олифу, прочно сцепляясь с поверхностью металла. Чтобы удобно было следить за тем, как ложится на металл копоть, изделие должно находиться выше уровня глаз. Можно закоптить металл равномерно, но можно добиться интересного декоративного эффекта, то уменьшая, то увеличивая слой копоти, то приближая, то удаляя изделие от коптящего пламени. После нанесения копоти поместите изделие над углями или в муфельную печь. Следите, чтобы пленка хорошо прокалилась, но не перегорела. Исчезновение блеска на каком-нибудь участке изделия — это сигнал, говорящий о начале перегорания пленки.
Различные оттенки от золотисто-желтого до темно-коричневого и даже черного можно получить, прокаливая алюминиевое изделие, покрытое слоем олифы или растительного масла. Протрите маслом изделие и поместите над огнем или над раскаленными углями. Пламя не должно касаться поверхности изделия. Может случиться, что выделяемые маслом летучие вещества вдруг загорятся. Сгорают они довольно быстро и не приносят вреда декоративной пленке. Чтобы получить однотонную окраску, изделие равномерно вращайте над огнем. Когда поверхность металла приобретет нужный цвет, дайте изделию постепенно остыть. Пленка на металле получается блестящей, прочной, хорошо предохраняющей металл от коррозии.
Алюминий, покрытый слоем растительного масла, после прокаливания приобретает золотисто-коричневый цвет или оливковый, а натуральной олифой — красно-коричневый и черный. Эти способы можно также использовать при декорировании чугуна, стали и других материалов.
Федотов Г. Я.
Ф 34 Чеканка, басма, насечка...— М.; Знание, 1989,—. 32 с. — (Новое в жизни, науке, технике. Сер. -«Сделай сам»; № 5).
(Статья сканирована, могут быть очепятки)
:santa:
0

#22 Пользователь офлайн   Дежавю 

  • Advanced Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Группа: Пользователи
  • Сообщений: 1 132
  • Регистрация: 19 Май 03

Отправлено 17 Февраль 2004 - 14:37

Otro :) , спасибо , избавил меня от перекапывания кучи книжек...
0

#23 Пользователь офлайн   Otro 

  • Member
  • PipPipPip
  • Группа: Пользователи
  • Сообщений: 129
  • Регистрация: 07 Июль 03

Отправлено 19 Февраль 2004 - 01:12

Дежавю
Всегда рад помочь :)
0

#24 Пользователь офлайн   maxyrius 

  • Advanced Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Группа: Пользователи
  • Сообщений: 551
  • Регистрация: 22 Декабрь 02

Отправлено 19 Февраль 2004 - 06:24

надеюсь, что в англицокм все рубятся, вообще анодирование не легкое дельце ну если интересно:

DISCLAIMER: USE AT YOUR OWN RISK! - KIDS GET YOUR PARENTS TO HELP YOU WITH THIS IF YOU ATTEMPT TO DO IT!

Sulfuric acid is very toxic and dangerous, it releases hydrogen which is flammable. Use proper venilation. Wear all the required safety equipment.

Anodizing at Home
Based on the number of companies selling, and people looking for, anodizing services for aluminum parts, I wanted to provide this info to the R/C community. Often anodizing is considered and/or presented as a difficult and expensive procedure. As it turns out, it really isn't that hard or that pricey.

Supplies Needed:
The first thing to do is to get the following things together: First on the list is the most expensive item: a 6 to 12 volt battery charger. They run from $45.00 to $110.00 depending on model, functions, etc. While it may seem like a lot, it does have other uses. (You could charge a battery, for example.) =) The next item, though not that expensive, will take some effort to find: battery electrolyte, a.k.a. sulfuric acid. This should be available at a battery wholesaler for about $2.00/gal. To make the negative ground, you will need some aluminum ground wire and aluminum-foil. The wire can be found at an electronics store for about $35/spool, and you should have the foil in the kitchen. If you happen to be out of foil, you can pick up some more at the store when you go to buy the last item for this project.

No super-special chemicals or solutions necessary to make the colors; just plain-old fabric dye. (Something like Rit dye, for about $5.00.) Rit offers something like 30-40 different colors, so you have quite a number of choices for what color you want your parts to be. An optional item is nitric acid: about $25.00/2.5 L. (This is used to clean parts prior to anodizing, but there are some cheaper alternatives. See end notes.) This is available at chemical supply stores. Should you not be able to find any, you can try to get on the good side of the high school science teacher. He may help you out since you only need a few ounces.

Safety Precautions:
There are a few precautions I want to go over to help keep you from blowing up the house or trashing the garage. First of all, do not mix or store your anodizing solution in a glass container. Something could happen to make it break, and most households are not equipped to deal with that kind of spill. You also don't want to knock over the container, so a stable, rubber bucket makes a good choice. You will also need to be certain that the part you want to color will fit in the container without sticking out of the solution, and without touching the negative ground in the bottom of the container. Any acid that you don't use, keep in what it came in, or an old plastic bottle, like a bleach bottle. You can also store your used solution this way for doing more parts later.

(Make sure that there is absolutely no bleach left in the bottle. Acid and bleach make chlorine gas. Very bad. Don't breath. Poisonous.) Safety also applies to the nitric acid, but in a different way.

It is imperative that you label and keep track of this stuff, as it is a stronger acid than sulfuric, and more dangerous. The breakage/spill problem is not as likely since you won't have that much around. (Unless you bought more than a few ounces from the chem store.) The last note about the acids is to mix properly when adding acid and water. Always pour acid into water, never the other way, and do so slowly, being sure to mix in well. There is a reaction taking place and it releases a lot of energy. During the anodizing process, you will be running electricity through a weak acid solution. This creates hydrogen (just like charging a battery) which is very flammable.

This stuff burns at the speed of thought when ignited, so do be careful. (Read as Remember the Hindenburg?) Make certain that there is some way to ventilate the project area, and DO NOT let any sources of ignition near the project area. Other precautions you should take include safety glasses, rubber gloves, and maybe some sort of drop sheet under the area.

(Editor's Note: I also recommend not using a glass container, I highly recommend use of glass within a plastic container to help keep the acid from eating through plastic, but keeping the glass less breakable in the event the container falls over.)

Preparations:
One of the most essential things you need to do in order to get even color over the whole part is to be sure that the part is absolutely clean. You want it free of all contaminates, from dirt to the oils in your skin. This is where the nitric acid and some rubber gloves will help. A solution of 1-2 ounces of nitric acid in a gallon of distilled water will allow you to clean the surface in preparation for the anodizing. Aluminum oxidizes very quickly when exposed to air, so the easiest way to keep it clean is to clean it just before you are ready to start working on the piece. (You should rinse the part with distilled water before you put it in the next acid solution.)

Other options are carburetor or brakes cleaners, or other similar degreasers. Soap and water will work also, or cleaners like Simple Green. These are cheaper, a nitric acid wash is the best. (You decide, it's your money.) Make your negative ground with the aluminum wire and foil. Shape the end of the wire into a paddle shape and cover the round part with the foil. What you want to do is create a flat, round shape to sit on the bottom of the bucket, with a lead that comes up out of the bucket. You will clip the battery charger's negative lead to the wire that comes out of the bucket. When you are ready to start, you will want to mix up your immersion solution. In your rubber bucket, combine the sulfuric acid and water to come up with a solution that is about 30% water. (1 part water to 2 parts acid.)

Place the paddle in the bucket and attach the negative lead. Then attach the positive lead to the part, making it an anode, and immerse it in the solution. (Remember that the two leads the paddle (cathode), and the part (anode) should not touch.) This is the best time to turn on the charger: once the part begins to fizz, leave it in there for about 10-15 minutes. After about this time the part should no longer conduct electricity. (You can also use an ohmmeter to check conductivity, but this is not needed.)

Turn off and disconnect everything, and rinse the part in cold water. Don't use hot water! You will find out why in the next section.

A couple of notes:
It may take some trial. It wouldn't be a bad idea to get some scrap aluminum and play with it before you start anodizing your Wanted parts. You can check out the above, as well as pick the colors you like best. If you test out some colors, you will also learn just how long or short you need to work with the color solution.

Color:
So now it doesn't conduct electricity, and is ready for color. It's been rinsed and waits eagerly to change to a new look. Don't wait too long to do the color, due to that oxidizing thing again. You want to mix up a strong solution of dye and water, in a container that can be heated. The solution needs to be at low heat, such as on the stove, so bread and cake pans work well. Again, you need something that will fit the whole part, but it's okay if it touches the bottom this time. I would recommend turning parts every few minutes just to make sure that you get all-over color. Inform your mom or wife that the pan can (and will be) washed out. It is important that the heat be low enough. If the solution gets too hot, you will seal the surface, and it will no longer take any color. (See, told you to rinse it in cold water!) Leave it in the dye until the part is slightly darker than you want it. The next step is to seal the surface of the metal in clean, boiling water. This will leech a bit of color from it, thus the slightly darker color in the previous step.

End Notes:
It is important to realize that the process described above will yield only one color on your part. At this time, I haven't found out how to do any of the splash type of anodizing. Also, this process is for aluminum. I don't know how, or if, it will work on other metals. (I doubt it.) Anodizing only works well on rock metal like bar or sheet stock, as opposed to castings. If it was forged or machined, it should have the density to take color through this process. I figure this shouldn't be too big a problem with many r/c parts, but just thought I should let you know about it.

Something to consider when looking for a charger, are how many amperes it puts out. Without getting into any mumbo-jumbo, anodizing relies on 10 to 40 amperes per square foot. For small brackets and such, this is no problem. The larger parts however, may need the higher levels of amperes. The other note about part size, has to do with how long you leave it in the solution. Above it said 10-15 minutes, but that is for a smaller part. The larger parts may not only need higher amperes, but more time as well. I would recommend an ohmmeter, but again, I have one already.

So there you have it. Quick, fairly easy, and not too expensive. If you don't have the charger, then your first anodizing session could cost a lot. But, then you can do it again for much less. Or do your buddies stuff. Or talk them into chipping in on a setup for all of you to use. We all know ways to help make things cheaper.

And the stupid statement required to cover myself... If you try this and something gets messed up, or someone gets hurt, you are on your own. Deal with it, you can't blame it on anyone else.

текст с одной странички штатов, клуба автомоделистов
0

#25 Пользователь офлайн   djevis 

  • Advanced Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Группа: Пользователи
  • Сообщений: 2 823
  • Регистрация: 16 Март 03

Отправлено 19 Февраль 2004 - 10:48

maxyrius Какие люди!!!! Будешь нас радовать своим частым появлением???
0

#26 Пользователь офлайн   maxyrius 

  • Advanced Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Группа: Пользователи
  • Сообщений: 551
  • Регистрация: 22 Декабрь 02

Отправлено 19 Февраль 2004 - 21:56

djevis мало вероятно, просто щас деньги уходят по большей части на машину, там расходы крупней, на компьюетр жалко да и вроде то что я хотле я сделал, большего мне просто не надо, если и будут лишние деньги на комп то пойдут на видюху а то эта gf2 GTS уже подтормаживает =(
а в моддинге очень быстро развиваются те идеи которые универсальны и можно юзать и там и там, просто в автосреде пока что царствует консерватиз и там не особо любят синие писалки и прочее приблуды (мне кстати они тоже не очень :gigi:)

будет время буду наведываться и отвечать на то что знаю и чем могу помочь :gigi:

знаю что оффтоп, поэтому извеняюсь
0

#27 Пользователь офлайн   WildMaN 

  • Member
  • PipPipPip
  • Группа: Пользователи
  • Сообщений: 109
  • Регистрация: 23 Май 03

Отправлено 21 Июнь 2004 - 15:01

Кто-нибудь попробовал этот способ анодирования на практике ?
0

#28 Пользователь офлайн   TimeKeeper 

  • Master of Time
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Группа: Пользователи
  • Сообщений: 738
  • Регистрация: 18 Январь 04

Отправлено 04 Июль 2004 - 17:10

Я пробовал, только немного другой, цвет у меня получился темно-темно синий, на грани черного...
0

#29 Пользователь офлайн   Viper 

  • Junior
  • Pip
  • Группа: Пользователи
  • Сообщений: 5
  • Регистрация: 25 Январь 04

Отправлено 31 Июль 2004 - 22:32

Ребят, подскажите где вы достали алюминевые листы? Может адрес есть где ещё нарезают и делают всякие *декоративности*?

Заодно как по качеству Алюминиевые композитные панели? Стоит ли на нём моддить? :insane:
Спб.
0

#30 Пользователь офлайн   Serge 

  • Junior
  • Pip
  • Группа: Пользователи
  • Сообщений: 1
  • Регистрация: 10 Январь 05

Отправлено 10 Январь 2005 - 20:23

Ребяты вопрос по прежнему актуален.. Где же можно досталь люминий милиметров 2 толщиной...??
А если кому надо могу посоветовать магазин алюминиевого пролфиля в Киеве - Проспект победы ...возле военторга (это за метро Политех и зоопарком.) Чего там только нет ... уголки разных калибров, трубы, квадраты, прямоугольники. а вот листов нету..
0

#31 Пользователь офлайн   aka_tt 

  • Junior
  • Pip
  • Группа: Пользователи
  • Сообщений: 1
  • Регистрация: 22 Май 05

Отправлено 22 Май 2005 - 02:18

подскажите плз :gent:
0

Поделиться темой:


  • (2 Страниц)
  • +
  • 1
  • 2
  • Вы не можете создать новую тему
  • Вы не можете ответить в тему

3 человек читают эту тему
0 members, 3 guests, 0 anonymous users